Een paar tips voor het geval u op vakantie gaat

Veel mensen gaan in de komende periode weer genieten van een welverdiende vakantie! Heerlijk in eigen land of juist met de auto of het vliegtuig naar het buiteland. Voor iedereen die naar het buitenland gaat hebben wij een paar handige tips.

Laat voor u vertrekt ons uw verzekeringen checken. Naast uw bezittingen zoals uw bagage en contant geld kijken we ook naar de eventuele, medische kosten in het buitenland. Reist u met uw auto en is deze nu WA of beperkt casco verzekerd, dan kan overwogen worden de auto voor de vakantieperiode volledig casco te verzekeren. Niet alle verzekeraars bieden deze mogelijkheid. Wij kunnen voor u onderzoeken of een vakantie-cascoverzekering in uw situatie mogelijk is.

  1. Ga na op welke hulp u kunt rekenen wanneer u met uw auto in het buitenland pech krijgt. Relatief nieuwe auto’s kunnen vaak een beroep doen op de hulpdienst van de dealer. Ook geven veel autoverzekeringen bepaalde rechten bij pech in het buitenland. Daarnaast zijn er natuurlijk de diensten zoals de ANWB die levert. Het is verstandiger om deze rechten vooraf in rust uit te zoeken, in plaats van dit pas te doen als er zich een calamiteit voordoet.
  2. Denk aan uw betaalpassen. Om het risico van criminaliteit te beperken zijn veel banken overgegaan om betaalpassen standaard te blokkeren voor pinnen in landen buiten Europa. Hierbij kan de definitie welke landen wel en niet tot Europa behoren verschillen. Ook is het mogelijk dat u als gebruiker ooit zelf de landen heeft beperkt waar met uw pas betaald kan worden. Bij de meeste banken kunt u via uw bankaccount kijken welke blokkades op dit moment op uw pas van toepassing zijn. Ook kunt u deze blokkades soms zelf aanpassen. Heeft u minderjarige kinderen die zelfstandig naar het buitenland op vakantie gaan? Onderzoek dan goed of hun bankpassen ook in het land van bestemming gebruikt kunnen worden.
  3. Maak een kopie van uw paspoort en reisdocumenten. Bij diefstal of verlies is het gemakkelijk wanneer u snel een foto kunt downloaden met een kopie van uw legitimatiebewijs en reisdocumenten. U kunt deze foto’s voor de start van uw vakantie opslaan in de cloud. Bijvoorbeeld in uw web mail.
  4. Voorkom inbraken in uw woning. Het is niet verstandig om bijvoorbeeld via sociale media breed bekend te maken dat het hele gezin op vakantie is en uw woning dus waarschijnlijk een aantal weken onbewoond is. Maatregelen die u kunt nemen zijn bijvoorbeeld:
  • Zet lampen op een tijdschakelaar;
  • Vraag buren of anderen een auto op uw oprit te zetten en uw postbus te legen;
  • Zorg voor niet te veel inkijk in de woning;
  • Laat de woning niet “superopgeruimd” achter. Een paar borden en bekers op het aanrecht en de eettafel kunnen bij een crimineel twijfel oproepen of de bewoners echt weg zijn;
  • Heeft u rolluiken met afstandsbediening? Fijn als de buren deze overdag kunnen openen en ’s-avonds weer kunnen sluiten. Of u doet het natuurlijk met uw eigen app!