Vakantiewoning als belegging?

Er is volgens makelaarsvereniging NVM een opleving te zien in de verkoop van vakantiewoningen. In 2016 ging het om 3.750 vakantiewoningen die van eigenaar verwisselden. De extra aandacht voor vakantiewoningen heeft waarschijnlijk alles te maken met de lage rente die consumenten op dit moment op hun gewone spaarrekening krijgen.

Overweegt u de aankoop van een vakantiewoning om zelf vakantie te vieren of (ook) om te verhuren, let dan onder meer op de volgende zaken:

  • Indien u voor een deel van de financiering een hypotheek afsluit, bedenk dan dat de hiervoor te betalen hypotheekrente niet in mindering gebracht kan worden op uw belastbaar inkomen. Deze aftrekbaarheid geldt, onder voorwaarden, alleen voor de woning die voor u als hoofdverblijf dient.
  • In de meeste gemeentes is permanente bewoning niet toegestaan.
  • Indien u de woning verhuurt via een professionele verhuurder, houd dan rekening met kosten die gemiddeld rond de 20 % van de huuropbrengst liggen.
  • Maakt de vakantiewoning deel uit van een groter project, onderzoek dan in welke mate u financieel moet bijdragen aan gemeenschappelijke faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een zwembad. Renovatie van zo een zwembad kan hoge kosten met zich meebrengen.
  • Houd ook rekening met de jaarlijkse kosten van onderhoud. Zeker aan zee zult u de woning waarschijnlijk vaker moeten verven, dan u in het binnenland misschien gewend bent.
  • Voor de verzekering tegen brand en inboedel is het belangrijk te vermelden, dat het om een vakantiewoning gaat die niet altijd bewoond is en mogelijk ook verhuurd wordt. Op het moment dat de verzekeringsmaatschappij de verzekering accepteert, is dit voor haar belangrijke informatie om te weten.

Ons advies luidt: overweegt u een vakantiewoning te kopen, schakel dan een aankoopmakelaar in en laat ons meedenken over het financiƫle plaatje.