Wanneer de blaadjes vallen…

Met een schitterende zomer achter ons en relatief warme maanden oktober en november leeft het misschien wat minder. Maar de winter komt er echt aan. De vallende blaadjes van de bomen herinneren er ons aan dat we er verstandig aan doen ons hierop voor te bereiden.

Voorkom ellende
De vallende blaadjes vallen niet keurig op de composthoop of in de groencontainer. Maar, heel irritant, ook in de goot van uw dak. Hierdoor kan de goot verstopt raken. Bij regen of het smelten van sneeuw kan dit ertoe leiden dat het water van het dak niet goed wordt afgevoerd en op bepaalde punten uw woning binnendringt. Dit vraagt om actie! Dat kan op de klassieke manier: met een grote ladder en een schepje of harkje de bladeren uit de dakgoot verwijderen. Maar in de betere tuincentra zijn ook uitschuifbare stelen te koop waarop u een borstel en harkje kunt monteren en u vaak vanaf de grond de goten goed kunt schoon krijgen.

Als u toch goed bezig bent
Niet alleen water kan schade veroorzaken maar ook brand. Ook de kans op brand kunt u beperken door regelmatig aandacht te schenken aan bepaalde zaken. Een aantal hiervan vermelden wij hieronder:

  • Heeft u een open haard? Door het stoken zet roet zich in het kanaal vast. Op enig moment kan er zoveel roet zijn dat de roetaanslag bij een bepaalde hitte brandbaar wordt. Een schoorsteenbrand kan dan het gevolg zijn. De schade, maar ook de overlast die u hiervan krijgt, kan groot zijn. Voorkom dit door de schoorsteen jaarlijks te laten reinigen.
  • We hebben de tip al vaker gegeven. Maar het blijft echt belangrijk: Na elke droogbeurt het filter van de droogmachine schoonmaken.
  • Plaats rookmelders in uw woning. Laat u bij de aanschaf goed adviseren. Want het correct detecteren van de rook wanneer u slaapt en het voldoende luid waarschuwen is een kwestie van leven of dood. Vervang jaarlijks de batterij. Wacht niet tot de melder zelf aangeeft dat de batterij “leeg” is. U zult het zien: dat gebeurt net op het moment dat u geen nieuwe batterij in huis heeft. U koppelt de melder dan los, legt hem op de kast en neemt u voor de komende week een nieuwe batterij te kopen. Maar ja druk he? Ook bij ons kan het zo maar gebeuren dat het plaatsen van een nieuwe batterij dan even duurt. Daarom is het beter om gewoon elk jaar de batterij te vervangen.
  • Maak er een gewoonte van om zo veel mogelijk elektrische apparaten echt uit te zetten indien u deze niet gebruikt. Dat scheelt energie maar verkleint ook het risico van brand. Denk dan aan al die stand by knoppen van televisies, computers en geluidsapparatuur.
  • Laad ook geen accu’s op van fietsen, laptops en mobiele telefoons wanneer u niet thuis bent of wanneer u slaapt. Bij dit opladen ontstaat warmte. Fabrieksfouten of beschadigingen van de apparatuur kunnen dan gemakkelijk leiden tot oververhitting en brand. Het is vooral een kwestie van gewenning en het geven van een goed voorbeeld naar de kinderen om dit risico te verminderen.
  • Gebruikt u voor de elektriciteit een haspel? Rol deze bij gebruik dan helemaal uit. Want ook hier ontstaat warmte. Blijft de haspel voor een deel onuitgerold dan concentreert de warmte zich op deze plek wat met een beetje pech weer tot brand kan leiden.

Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast
Als financieel adviseur hebben wij dagelijks te maken met schades. Dingen die gelukkig in het leven van mensen nooit of maar één keer voorkomen, zien wíj met grote regelmaat. Vaak gaat het om zaken die grote indruk maken op onze klanten. Want opeens je woonkamer vol met rook of de mooie parketvloer onder water is echt meer dan alleen maar een bedrag in euro’s aan schade. Vaak zien wij dat de schade niet echt nodig was geweest, als de klant maar een paar simpele voorzorgen had getroffen.

Dat is wat ons, ook in deze nieuwsbrief motiveert om bovenstaande tips te geven. Heeft u over deze tips of over uw verzekeringen vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.