Stoute hond!

Als u een of meer huisdieren heeft, weet u het maar al te goed: af en toe gaat er er wel eens iets fout en kunnen meubels of andere bezittingen in de woning beschadigd raken. Hoe zit het dan met de verzekering?

Ach, wat kan er nu fout gaan?
Natuurlijk doen ze het niet expres. Maar toch. Een huisdier kan aanzienlijke schade aan uw inboedel veroorzaken. Een paar voorbeelden. De kat loopt over de tafel maar schrikt van Bello de hond en stoot in haar schrik de kandelaar met de brandende kaars van tafel met een kleine brand en veel rookschade in de woonkamer tot gevolg. Of dezelfde Bello die de postbode wil laten weten dat hij echt waakzaam is en daarbij tegen de bijzettafel stoot met de verzameling kristallen beeldjes. Nog eentje: leuk dat Snuf het konijn af en toe los door de kamer mag lopen. Jammer alleen dat hij aan de kabels van de geluidsinstallatie begon te knabbelen met kortsluiting tot gevolg, net toen u even niet keek.

Maar u heeft toch een inboedelverzekering?
Bijna iedereen heeft een inboedelverzekering. Deze verzekering is bedoeld om de schade te vergoeden op het moment dat uw inboedel door bepaalde oorzaken wordt beschadigd. Wat die “bepaalde oorzaken” zijn wordt uitgewerkt in de polisvoorwaarden. Dat kan positief geformuleerd worden in de geest van bijvoorbeeld “verzekerd is schade veroorzaakt door die en die genoemde oorzaken” Maar of iets wel of niet verzekerd is, kan ook blijken uit de uitsluitingen. Zo’n formulering luidt dan bijvoorbeeld: “Verzekerd is de schade aan uw inboedel tenzij deze veroorzaakt is door de volgende omstandigheden”.

Het hebben van een inboedelverzekering betekent dus niet dat alle schade aan uw inboedel ongeacht de oorzaak door de inboedelverzekering wordt vergoed.

Hoe zit dat dan met schade door huisdieren?
In Nederland zijn er heel veel verschillende inboedelverzekeringen te koop. De verschillen zijn groot. Een recente vergelijking van 30 belangrijke inboedelverzekeringen geeft aan dat slechts 10% van de onderzochte all risk inboedelverzekeringen schade door huisdieren vergoedt. 23% doet dit onder beperkende voorwaarden. En 66% sluit de schade veroorzaakt door de eigen huisdieren volledig uit.

Is het huisdier zelf inboedel?
De meeste huisdierbezitters zullen misschien bij de vraag al een beetje boos worden. Maar toch kan deze vraag soms belangrijk zijn: is het huisdier zelf te beschouwen als “inboedel”. Verzekeringsmaatschappijen denken hier totaal verschillend over.

Een beperkt aantal verzekeraars maakt voor de verzekeringsdekking geen onderscheid tussen een bank en een hond. “Schade aan de hond” kan dan in beginsel voor vergoeding in aanmerking komen als het dier binnen de woning gewond is geraakt door een verzekerde gebeurtenis. Zo’n verzekerde gebeurtenis kan bijvoorbeeld een brand zijn in de woning waarbij de hond brandwonden oploopt. Maar deze verzekeraars dekken niet de kosten wanneer zonder zo’n verzekerde gebeurtenis het huisdier “gewoon” ziek wordt.

De meeste verzekeraars sluiten echter “schade aan het huisdier” van vergoeding uit of beperken het maximale bedrag dat aan schadevergoeding wordt uitgekeerd. Heeft u dus een aquarium met kostbare vissen dan is het belangrijk goed te onderzoeken op welke vergoeding u aanspraak kunt maken, indien door kortsluiting de stroom langere tijd uitvalt en het tropische aquarium onvoldoende op temperatuur blijft en de vissen sterven.

Schade aan derden
De Nederlandse wetgever is duidelijk: de eigenaar van een huisdier is aansprakelijk voor de schade die het huisdier aan derden toebrengt. U kunt het zich voorstellen: Pluto die aan de overkant van de weg de kat van de buren ziet lopen en een spurt neemt waardoor de langsrijdende fietser ongelukkig komt te vallen en letsel oploopt. Menselijk gezien heel vervelend. Maar juridisch simpel: het baasje van Pluto is aansprakelijk. Om die schade te kunnen dragen is een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren vereist, een verzekering waar elke particulier er verstandig aan doet die te hebben.

Er valt iets te kiezen. Wij helpen u daarbij graag!
Zoals bijna altijd bij verzekeringen: er valt iets te kiezen. De verzekeringen met de laagste premies kennen bijna altijd de meeste bepalingen waarbij geen uitkering volgt. Die “verzekeringen” geven dus niet de zekerheid die u wenst. Ons vak is het om de verschillen tussen al die voorwaarden te kennen en u te adviseren welke verzekeringsdekking het beste aansluit bij uw specifieke situatie. Daarom zijn wij dus ook nieuwsgierig of u huisdieren bezit en zo ja welke. Met dit artikel in onze nieuwsbrief begrijpt u dat wij deze vraag niet alleen stellen omdat ook wij van dieren houden, maar omdat dit onderwerp onderdeel kan gaan uitmaken van ons advies.