Sterke stijging aantal autobranden

Wanneer je 4.359 auto’s bumper aan bumper zet, dan ontstaat een rij auto’s met een lengte van ongeveer 20 kilometer! Al die auto’s zijn in één jaar tijd in brand opgegaan. Het overgrote deel moedwillig.

Sterke stijging
Het aantal autobranden stijgt sterk. Ten opzichte van 2014 is het aantal autobranden in 2018 met 45% toegenomen. Het overgrote deel van de branden is moedwillig aangestoken. In het algemeen blijven de daders onbekend. Worden de daders wel gepakt dan blijken deze veelal financieel niet in staat de schade vergoeden.

Elektrische auto’s
Wanneer een elektrische auto in brand vliegt vraagt dit een andere aanpak bij het blussen dan bij een auto die rijdt op benzine of gas. Ook kunnen er andere chemische reacties plaatsvinden. Daarnaast zijn elektrische auto’s in aanschaf en reparatie nu nog (fors) duurder. Indien de ontwikkeling van autobranden zich doorzet, zullen de problemen dus alleen maar groter worden.

Als eigenaar kun je zelf niet veel doen
Als eigenaar van een auto kun je niet zo heel veel doen om te voorkomen dat je auto door vandalen in de brand wordt gestoken. Het helpt iets om de auto te parkeren op een goed verlichte plek, bij voorkeur een plek waar regelmatig mensen lopen, maar die plekken zijn niet altijd voorhanden.

Hoe zit het met de verzekering?
Is de auto alleen tegen wettelijke aansprakelijkheid verzekerd (WA) dan zal de verzekeraar geen uitkering doen indien de auto door brandstichting verloren gaat. Wordt de dader niet gevonden of kan deze de schade niet vergoeden, dan blijft de eigenaar van de auto met de schade zitten. Dat is natuurlijk ontzettend zuur wanneer je echt niets hebt kunnen doen om deze schade te voorkomen.

Is er een beperkt casco verzekering dan vergoedt deze verzekering wél de schade die het gevolg is van brandstichting. Daarbij wordt de schade gesteld op de dagwaarde van de auto. Als het goed is, moet u met de schade-uitkering een min of meer gelijkwaardige auto kunnen kopen als vervanging van de verloren gegane auto.

Ook bij een volledige casco verzekering wordt deze schade vergoed. Is de auto nog redelijk nieuw dan hanteren veel verzekeraars gedurende een bepaalde periode dat u bij totaal verlies de nieuwwaarde vergoed krijgt.