Klimaat: er gaat het nodige veranderen

De klimaatplannen van het Kabinet zullen gevolgen hebben voor de Nederlandse huishoudens. In onze nieuwsbrieven zullen wij regelmatig kort aandacht schenken aan dit onderwerp.

Geef aanpassingen aan uw woning door
Steeds meer mensen gaan er nu al toe over om hun woning aan te passen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van zonnepanelen of een warmtepomp. Bij dit soort aanpassingen is het verstandig contact met ons op te nemen om te controleren of uw bestaande verzekeringen moeten worden aangepast. Bijvoorbeeld voor de situatie dat door brand, storm of kortsluiting deze aanpassingen beschadigd raken. Ook wanneer u bepaalde zaken huurt, is het belangrijk te controleren of u als huurder voor eventuele schade aansprakelijk bent dan wel dat deze schade het risico is van de verhuurder.

Financiering van maatregelen
Het duurzaam maken van uw woning kost geld. De een zal dit kunnen financieren uit spaargeld. De ander zal het bedrag moeten lenen. In dit laatste geval zijn er verschillende mogelijkheden. De overheid kent een aantal specifieke mogelijkheden om tegen een gunstige rente en voorwaarden te lenen. Ook kan het aantrekkelijk zijn om binnen de bestaande hypotheek ruimte te gebruiken of juist een consumptief krediet af te sluiten. Belangrijk daarbij is om de kosten die u gaat maken af te zetten tegen de besparingen die u kunt verwachten. Welke financieringsvorm het beste bij u past, zoeken wij graag voor u uit.

Kopen om te verhuren?
Overweegt u een woning te kopen om deze vervolgens te verhuren? Onderzoek dan goed welke kosten u in de toekomst kunt verwachten met het duurzaam maken van woningen. De verwachting is dat verhuurders bij wet gedwongen zullen worden bepaalde typen woningen aan te passen. Een ogenschijnlijk aantrekkelijke investering kan dan uiteindelijk financieel een stuk minder aantrekkelijk blijken.

Steeds meer groene beleggingen
Zonder het misschien zelf te weten, belegt vrijwel iedereen in aandelen, bijvoorbeeld via zijn pensioenregeling of via financiële producten om in de toekomst de hypotheekschuld af te lossen. Steeds meer financiële instellingen worden kritischer ten aanzien van de bedrijven waarin ze beleggen. Men belegt dan bijvoorbeeld niet in bedrijven die tabak of wapens produceren. Ook wordt steeds meer gelet op het aspect van duurzaamheid. Per verzekeraar en per bank bestaan hiertussen verschillen. Het goede nieuws is bovendien dat “groen beleggen” helemaal niet betekent dat dit ten koste gaat van het rendement. Integendeel. We zien een ontwikkeling dat ondernemingen die juist veel oog hebben voor het onderwerp duurzaamheid betere resultaten behalen dan “vervuilende bedrijven”. Als consument kunt u bij de keuze van financiële producten dus ook op dit gebied uw inbreng hebben. Wij helpen u graag bij deze keuze.