Nog een keer: aflossingsvrij of aflossingsblij?

Vorige maand stuurden wij u een artikel via de nieuwsbrief met als titel “AFLOSSINGSBLIJ, OF TOCH NIET?” Dit artikel is door u massaal gelezen waarvoor dank.

Voor ons betekent dit, dat het onderwerp behoorlijk leeft onder onze klanten, onder u. Daarom besteden wij graag wederom aandacht aan dit onderwerp, en zeker niet voor het laatst.

Wij nemen u in het kort even mee in de wereld van aflossingsvrije hypotheken en proberen u in een notendop uit te leggen wanneer u wel en wanneer niet blij wordt van uw aflossingsvrije lening.

Wanneer wellicht NIET blij:

 1. Uw aflossingsvrije lening is hoger dan 50% van de waarde van uw woning.
  Stel uw woning is € 300.000 waard en uw aflossingsvrije lening is meer dan € 150.000.
  Wanneer uw lening verlengd zou moeten worden, verstrekken banken over het algemeen een aflossingsvrij lening tot 50% van de waarde van uw woning, dus maximaal € 150.000.
 2. Als binnenkort de juridische einddatum van uw hypotheek in zicht komt.
  Let op, de juridische einddatum van uw lening is niet hetzelfde als de einddatum van uw rentevastperiode. De juridische einddatum is vaak 30 jaar nadat u de huidige lening bij de huidige bank heeft afgesloten. Vraag uw bank wanneer dat bij u het geval is.
  Als de lening namelijk de juridische einddatum bereikt, zal hij of moeten afgelost, of moeten worden verlengd. En bij verlenging speelt voorwaarde 1 mee.
 3. Als uw pensioen aanzienlijk lager is dan uw inkomen uit loondienst of eigen bedrijf en uw maandlasten zijn nog redelijk hoog.
 4. Als u in een behoorlijke mate afhankelijk bent van het fiscale rentevoordeel op uw hypotheek. Hypotheekrente is 30 jaar lang aftrekbaar (vanaf 2001 is deze wet van toepassing). Voor veel mensen is 2030 heeft laatste jaar waarin zij belastingvoordeel genieten.
 5. Als u nu een lage rente heeft voor een nog lange periode en dat als deze afloopt en de rente hoger is, dit dan samenvalt met alle bovengenoemde punten.

Wanneer wellicht WEL blij:

 1. Als uw woning veel meer waard is dan uw lening. Bijvoorbeeld uw woning is € 300.000 waard en uw aflossingsvrije lening bedraag € 100.000.
 2. Als uw pensioeninkomen voldoende is om uw hypotheek te kunnen oversluiten mocht dat op dat moment aan de orde zijn. Let op, uw pensioeninkomen moet voldoende zijn. En of dat zo is wordt door de bank bepaald. Dat is iets anders als dat u zelf zeker weet dat u de lening nog kunt betalen.
 3. Als de rente nog lekker lang vast staat en de juridische einddatum van de lening ook nog heel ver weg is.
 4. Als u zo weinig rente betaalt dat als het fiscale voordeel weg zou vallen, dat voor u geen enkel probleem oplevert.

Let op, de lijst met deze voor,- en tegens is niet zaligmakend. Dit is slechts bedoeld om u meer informatie te verstrekken en om u te motiveren een korte check te laten uitvoeren om na te gaan of u uw hypotheek wel of niet goed op orde heeft. Dus: zorg dat u het zeker weet….

Praktijkvoorbeeld:
Een ouder echtpaar (70) heeft een woning met een waarde van € 350.000. Momenteel hebben ze een lening waar ze rente en aflossing voor betalen, tegen een relatief hoge rente. Deze lening is afbetaald als ze 85 zijn. Die lening bedraagt nu nog € 75.000 en ze hebben allebei een AOW en een heel klein pensioen.

Zou een aflossingsvrije lening met een nieuwe juridische looptijd van 30 jaar en een rentevastperiode van 20 jaar met maandlasten van € 93,75 iets voor hen zijn? Of moeten ze doorgaan met aflossen?

Zegt u het maar.

Vraag advies, dat is onze boodschap. Laat u informeren.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?